Amit csak a természet adhat a gyereknek

Amit csak a természet adhat a gyereknek

Egyre kevesebbet vagyunk a természetben, pedig az embernek és így a gyerekeknek is természetes közege, hogy szabad ég alatt van. A természet nagyon sok mindenre megtaníthat bennünket, többek között jobban fejlődnek az alapképességek is.
A lelkizona.blog.hu szedte össze melyek ezek az alapélmények.

1. Jelenlét
Minden érzékszervünk közvetlen ingereket kap, a tapintás, a szaglás, a hallás, vagyis elemi szinten a testi érzetein át képes a gyerek kapcsolódni a természethez és ezzel a világhoz. Az itt és a mostban van, a tudatos jelenlétben. A mentális egészség szempontjából ez egy nagyon fontos tapasztalat, ami ha gyermekkorban természetessé válik, akkor nagy segítség lehet felnőttként is.

2. Kreativitás
A természetben semmi sem egyforma, nincsenek kialakítva a játék feltételei, keretei. Ha a természetben egy gyermek játszani akar, akkor kénytelen lesz új ötleteket, új megoldásokat találni. De ez nem csupán kreativitást, hanem a szabadság érzését is megélhetővé teszi.

3. Megtapasztalni, ami van
Megtapasztalni, hogy milyen fázni, izzadni, megázni – ezeket biztosan nem lehet megélni egy játszóházban vagy a szobában. Túrázás közben igen. Ezzel nem csak megtapasztalja a gyermek azt, hogy milyen a valóság, hanem erőfeszítéseket is kell tennie, például hiába fáradt az erdő közepére nem lehet taxit hívni, hogy hazavigyen. A természetben sok olyan helyzet adódik, amikor erőt kell venni magunkon. Ezek a tapasztalok ellenállóvá tesznek bennünket, nem csak a szó időjárással kapcsolatos értelmében, hanem az élet nehézségeivel szemben is.

4. Kötődés – nem csak emberekhez
Igen, a játszótársakhoz való kötődés nagyon fontos, de legalább ennyire fontos lenne, hogy tudjunk kötődni egy fához, egy madárhoz, egy hangulathoz vagy egy szaghoz.
A természetben nem csupán jó levegőn van a gyerek vagy játszhat a kortársaival, hanem valami olyan természetes közegben lehet, ahol észrevétlenül tanulhat meg dolgokat a természetről, az életről és végső soron magáról is.

2092 Budakeszi, Fő u. 178.
Hívj most+36 70-235-3637

Kinderzentrum©. Minden jog fenntartva:  Impresszum

Graphical.hu