Így készül a töklámpás

Október végén elsősorban az angolszász kultúrkörben ünneplik a Halloween ünnepét, amelynek legkedvesebb része a töklámpások készítése, illetve állítása.
Dobd fel az ősz hangulatát egy ötletes töklámpással. Legyen a töklámpás készítése egy igazi családi hagyomány, melyet az egész családi számára emlékezetes perceket ígér. Az angol nyelvterületeken a halloween ünnep nélkülözhetetlen eleme a tökfaragás, de mi egyszerűen az ősz szimbólumaként is tekinthetünk rá.
A töklámpás elkészítése remek családi program, ráadásul az alábbi lépések betartásával tökéletes töklámpást készíthetsz!
Kifaraghatod a töklámpást a megszokott háztartási eszközökkel, vagy vásárolhatsz egy kifejezettel erre alkalmas készletet is (egy ilyen faragásra alkalmas készlet általában két különböző méretű kis kézifűrészt, egy kaparót és egy hegyesebb szerszámot tartalmaz, a legtöbb pedig előre elkészített, különféle sablonokkal is el van látva).
Gondosan válaszd ki a faragásra szánt tököt, a közepes méretűekkel a leghatékonyabb a munka. Először is le kell faragnod a sütőtök tetejét, hogy el tudd távolítani a magvakat és a húsos részt. Ugyanakkor, lefaraghatod az alsó részét is. Így megkönnyíted a mécses meggyújtását is: csak meg kell emelned a tököt és könnyen hozzáférsz a gyertyához.
Most, hogy a tök üres, gyakorlatba ültetheted ötleteidet. Miután alaposan megtisztítottad, válaszd ki a legszebb oldalát. Rajzold meg előre a tervezett mintát – ragassz egy előre elkészített papírsablont a tökre, majd rajzold meg a körvonalakat. A tökfaragás sikere az alapos tervezésben rejlik! Kivághatod a megjelölt részeket egy éles késsel (csak felnőtteknek!), vagy a szerszámos ládádban található speciális eszközök segítségével. Első lépésként szúrj egy lyukat a tökbe valamilyen hegyes szerszám segítségével – ez lesz a kiindulópont, majd vedd a keskeny fűrészt vagy kést, és haladj a kijelölt vonal mentén. Légy óvatos, hogy ne lépj túl a vonalakon!
Ha tökéletes eredményeket akarsz elérni, használj vékonyabb héjú tököt. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt – a töklámpás lehet mosolygós, mérges, kedves, vagy akár gonosz is – a lényeg, hogy elsőre ne válassz túl bonyolult mintát.

2092 Budakeszi, Fő u. 178.
Hívj most+36 70-235-3637

Kinderzentrum©. Minden jog fenntartva:  Impresszum

Graphical.hu