Miért szükséges a fejlesztő foglalkozások megkezdése előtt a felmérés?

A fejlesztő foglalkozások előtti felmérésekkel kapcsolatosan gyakran felmerülnek a szülőkben kérdések, esetleg bizonytalanság vagy félelem,- ezért ebben a bejegyzésben gyakorló gyógypedagógusként ezt a témakört járom kicsit körbe – eloszlatva néhány tévhitet.

A legfontosabb a felmérések kapcsán: a vizsgálatot végző szakember teljes körű titoktartási kötelezettséggel tartozik a tudomására jutott információk tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a tudomására jutott, minden, a gyermekkel kapcsolatos információt köteles bizalmasan kezelni, azt csak a gyermek fejlesztésében közreműködő másik szakember(ek)kel oszthatja meg, a szülő tudtával és beleegyezésével. A Kinderzentrumban is ezen elv szerint járunk el.

És akkor lássuk, mire szolgál a fejlesztő foglalkozások előtti felmérés és vizsgálat, mik a lépései és miért fontos.

A felmérés célja:

A gyermek képességeinek – erősségeinek és gyengeségeinek – feltérképezése. Igen, az erősségek feltárása is fontos, hiszen ezekre építve tudunk megfelelő fejlesztési tervet készíteni és hatékony fejlesztő munkát végezni.

Miért fontos a felmérés?

Elsősorban ez által tudjuk meghatározni a fejlesztendő területeket, a fejlesztés várható időtartamát, szükséges gyakoriságát, a foglalkozások módját (egyéni vagy kiscsoportos).

Tisztázni tudjuk, szükséges-e további, esetleg más jellegű vizsgálat elvégzése, és/vagy más szakember bevonása (pl. szemész, fül-orr-gégész, audiológus, neurológus, logopédus ,…) is.

Fontos továbbá, hogy legyen egy kiindulási alapunk, hiszen ehhez viszonyítva tudjuk lemérni a terápia végén a fejlesztés hatékonyságát, eredményességét.

A felmérés menete:

A felmérés elvégzését megelőzi egy beszélgetés a szülővel, amikor is elkészítjük az anamnézist, amelyben rákérdezünk a szülés előtti, közbeni, és utáni történésekre, esetleges problémákra, betegségekre, a gyermek fejlődésére. Tisztázzuk, milyen problémával fordult hozzánk a szülő, mit szeretne, ő mit tapasztal, milyen problémát vett észre.

Ezt követi maga a felmérés. Ez lehet komplex – pl. iskolakészültségi vizsgálat: mozgás, beszéd(értés), egyéb részképességek -, de irányulhat egyes részképességekre, területekre.

Ezek alapján készítjük el a szakvélemény-t, melyet minden esetben szülői konzultáció során megbeszélünk a szülővel. Ez az alapja a fejlesztési javaslatnak.

Leave a comment

2092 Budakeszi, Fő u. 178.
Hívj most+36 70-235-3637

Kinderzentrum©. Minden jog fenntartva:  Impresszum

Graphical.hu