Mikor is kellene lefeküdnie és mennyit kéne aludnia egy gyereknek?

A gyerekek lefektetése egyáltalán nem könnyű, ezt bármelyik szülő aláírja, akinek 3-9 év körüli gyerekről kell gondoskodnia.

A gyerekek esetében azért is fontos az alvás, mert ekkor válik aktívvá a növekedési hormon, amely 2-3 óránként termelődik.

Leginkább éjfélkor indul be a növekedési hormontermelés, ezért ha a gyerek este 9 óra után fekszik le, a szervezetben nem aktiválódik kellő mértékben, mert nincs rá megfelelő idő, ezért egy idő után a gyerek nagyon “lelassul”, tehát nem akar/tud mozogni, de az ellenkezője is megtörténhet, és így válik hiperaktívvá. Sőt, a késői lefekvés a gyerek mentális képességeire is negatív hatással van.

Ha lehet, próbáljuk megoldani a 9 előtti fektetést.

Fontos, hogy ragaszkodjunk a rendszerességhez. Hétvégén is maximum 30 perc eltéréssel fektessük le egy esti mese olvasása mellett gyermekünket!

Ajánlott alvásmennyiség:

Csecsemők (4-12 hónap): 12-16 óra
Kisdedkorú (1-3 éves): 11-14 óra
Óvodás korú (3-6 éves): 10-13 óra
Iskolás korú (6-14 éves): 9-12 óra
Serdülő korú (14-18 éves): 8-10 óra

Az elégséges alvás óriási hatással van az ember testi, szellemi fejlődésére. Ez még fokozottabban igaz a gyermekekre. Az alváshiány nem csak ingerlékennyé, zsörtölődővé teszi őket, de oka lehet a koncentrálás hiányának, a magas vérnyomás, evési zavarok megjelenésének, a gyakori fejfájásnak, depressziónak. Ha ellenben sikerül eleget aludniuk, ez minden téren pozitívan hat: erősebb immunrendszer, sikeres tanulmányi eredmények, kiegyensúlyozott viselkedés, jobb memória és szellemi teljesítmény.

Nem csak az számít, mikor mennek aludni, és hogy mennyit alszanak a gyermekek, de az is, hogy milyen rendszerességgel történik nagyjából ugyanabban az időben a lámpaoltás. A napirendet nem követő gyermekek, hosszútávon sokkal gyengébben teljesítenek . A rendszeresen betartott, következetes lefekvési idő szerepet játszik a természetes bioritmus kialakulásában, így a megfelelő agyműködésben is. Egy másik tényező az esti mese olvasása, pedig bizonyítottan fejleszti az olvasási készséget és segít a napi stressz megfelelő kezelésében a gyermek számára.

“A kialvatlanságnak számos negatív hatása van az érzelmek szabályozására, a szellemi egészségre, a hormonháztartásra és az anyagcsere működésére is” – mondja Reut Gruber, a McGill University kutatója. “A korai lefekvés ellenben jótékonyan hat nemcsak a kicsi fizikai, de szellemi és mentális egészségére, valamint a hangulatára is. A pihentető alvás alatt regenerálódik az agy és a test is” – teszi hozzá Gruber.
“Amikor valaki kialvatlan, sérül a kapcsolódás az agykéreg homloklebenyi része és (az agy limbikus részében található) amygdala között, így az illető nehezebben tudja kordában tartani az érzelmeit.”

Röviden, az alvás nagyon fontos! A gyerekeknek szükségük van rá, még akkor is ha utálnak elaludni. Te vagy a szülő, tehát neked kell meghatározni a lefekvési időt. Pont úgy, ahogyan elhatároztad, hogy egészséges ételeket adsz gyermekednek, ugyanúgy segítsd a testi fejlődésüket azzal, hogy elég pihenést biztosítasz számára.

2092 Budakeszi, Fő u. 178.
Hívj most+36 70-235-3637

Kinderzentrum©. Minden jog fenntartva:  Impresszum

Graphical.hu